ANGELICAAngelica archangelica este o plantă erbacee, bienală sau perenă, viguroasă, dulceag aromată. Fiind declarată monument al naturii, Angelica  nu se recoltează din flora spontană. În scopuri medicinale, se cultivă la altitudini de 500-600 m, în apropierea apelor curgătoare, pe locuri adăpostite și însorite. Spontan, crește în zona montană și subalpină (500-1500m) pe locuri stâncoase și umede, în zonele cheiurilor, pe malul pâraielor, la marginea pădurilor. Planta prezintă un rizom gros (napiform) de culoare brună, cu striații circulare, din care cresc rădăcini ramificate; în primul an are numai frunzele bazale, iar în anul al doilea formează o tulpină fistuloasă, cam de 8 cm, fin striată și ramificată, cu frunze lungi, de trei ori penat sectate, lungi (60-90 cm); tulpina are un aspect robust, este cilindrică, cu înălțimea de până la 1,5-3m; florile au 5 petale de culoare alb-verzuie sau gălbui, grupate în umbele mari globuloase (10-20 cm diametru), și înflorește în iulie-august.

În scop terapeutic se folosesc rizomii sau rădăcinile – care se recoltează toamna în primul an de vegetație, sau în al doilea an primăvara, și fructele – care se recoltează în stadiul de pârgă și se usucă la fel ca și rădăcinile.

Compoziția chimică: uleiuri volatile (angelicina, xantotoxina, bergaptenul), acid angelic, acid valeric, cafeic, clorogenic, fumaric, oxalic, angelicin (rășină care dă aromă), acizi grași, substanțe amare, taninuri, glucozide.

Acțiune farmacologică: stomahică, tonic-amară, antiinflamatoare, sedativă, expectorantă, antiaritmică, carminativă, stimulează apetitul, galactogogă, antinevralgică, antiisterică, antireumatică, sudorifică, diuretică, are efecte benefice în anorexia de natură psihică. Denumită și ”elixirul tinereții”, angelica poate reda vigoarea și speranța de viață la vârsta senescenței.

Angelica se folosește sub formă de infuzie, pulbere, tinctură din rădăcină, decoct.

Recomandări: aerofagie, anemie (prin pierderi hemoragice, lipsa de aport, boli infecțioase, convalescențe prelungite); astenie, nevroză, depresie, psihoze, isterie, stări de confuzie mintală, întârziere în dezvoltarea mintală la copii, dificultate de memorare și concentrare, tulburări psiho-somatice, vomă, colici gastrointestinale, nevralgie; astm bronşic; dispepsie, puternic întăritor; guşă exoftalmică; hepatită cronică, rectocolită ulcerohemoragică; hipomenoree, dereglări hormonale (acnee, hirsutism, depozite adipoase în exces), scleroză în plăci; isterie nevralgică, reumatism; nevralgie, erupții tegumentare, traumatisme, entorse, boli de piele (sclerodermie, dermatoze, psoriasis); stomachic (anorexie), carminativ, combate colicile stomacale. Extern: reumatism, stomatită, vaginită.

Tratat de fitomedicină – Dr. Mihai Alin Scarlat, Psih. Monica Tohăneanu, Ed. 2019

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.