CORIANDRU– Coriandrum sativum, este o plantă erbacee, anuală, de obicei cultivată. Înălțimea plantei nu depășește 70 cm, frunzele sunt glabre, de cuoare verde-deschis, iar florile sunt mici, de culoare albă, galbenă, roz sau violet, grupate în umbele compuse. Înflorește în luna iunie. Fructele sunt sferice, de culoare brună.
În scop terapeutic se folosesc fructele, care se recoltează când 50% sunt coapte și frunzele.
Compoziție chimică: uleiuri volatile (linalol, pinen, geraniol, terpineol, carvona, camfor), uleiuri grase (gligeride ale acizilor palmitic, oleic, linoleic), fitosteroli, tocoferol, β-sitosteroli, flavone, izocumarine (coriandrona A si B), cumarine (umbeliferona), proteine, aminoacizi, rezine, pectine, manitol.
Acțiune farmacologică: neurotonică, antianxioasă, datorită uleiurilor volatile are acțiune euforizantă, carminativă(colici abdominale, flatulență), combate colicile și tulburările digestive ale noilor născuți, galactogogă(stimulează secreția lactată), stomahică, bactericidă, fungicidă, antiparazitară, stimulează apetitul și digestia.
Coriandrul se folosește sub formă de: frunze proaspete, infuzie și pulbere (din fructe uscate și măcinate).
Recomandări: anxietate, astenie, oboseală generală, dispepsie, indigestie, colici abdominale, lipsă poftă de mâncare, alăptare, parazitoză digestivă.
Tratat de fitomedicină– Dr. Mihai Alin Scarlat, Psih. Monica Tohaneanu, Ed. 2019
Farmacognozie-Fitochimie- Fitoterapie vol. II- Prof. dr. Farm. Viorica Istudor, Ed. 2001