LUMÂNĂRICA-PĂMÂNTULUI–Gentiana asclepiadea este o plantă erbacee perenă care creşte la margini de pădure sau în poieni, prin văioage umede din regiunea dealurilor (400-500m altitudine), până în zona alpină. Planta are un rizom gros ce ajunge până la 1 cm grosime, cu numeroase rădăcini, tulpina fistuloasă ajunge până la 60-100cm înălțime, frunze oval-lanceolate, acuminate, opuse cu 5 nervuri, de 5-8cm lungime; florile albastre azurii dispuse câte 1-3 la baza frunzelor superioare cu perioadă de înflorire august-septembrie.
În scop terapeutic se folosesc: rizomii şi rădăcinile, care se recoltează la începutul toamnei, se spală cu jet de apă, se zvântă și se taie în rondele, se usucă în poduri acoperite cu tablă (de preferință).
Compoziție chimică: substanțe minerale, substanțe amare (gențianina, gentiopicrina), tanin, enzime, lipide.
Acțiune farmacologică: tonic stomahică, colagogă, coleretică, antihelminică.
Recomandări: afecțiuni hepatice, dischinezie biliară, regenerarea parenchimului hepatic, anorexie, stimularea poftiei de mâncare și a secrețiilor gastrice, gastrite hipoacide, dischinezii biliare, colecistite acute și cronice, indigestie, balonare, febră, viermi intestinali, malarie, dezintoxicarea organismului, afectiuni gastrice, anorexie, astm, dureri de cap; oboseală, previne răceala și bolile ce țin de imunitate scăzută; viermi intestinali.
Tratat de fitomedicină – Dr. Mihai Alin Scarlat, Psih. Monica Tohăneanu, Ed. 2019