CICOARECichorium intybus este o plantă erbacee perenă cu suc lăptos, care crește în pășuni și fânețe, pe marginea culturilor, pe răzoare, pe lângă drumuri din zonele de câmpie până în regiunea montană. Planta este cunoscută încă din antichitate și folosită ca plantă medicinală. Mai întâi s-au folosit frunzele de la plantele spontane, după care a fost cultivată în grădini, obținându-se plante bogate în frunze și rădăcini. Planta are o rădăcină pivotantă, tulpina erectă, cu înălțimea de 30-120cm și chiar mai mult, ramificată, glabră sau cu peri aspri, frunzele din rozetă sunt pețiolate, verzi închis, mate, cu limbul oval-lanceolat, adânc și neregulat crestat, cu lobul terminal mai mare, iar cele tulpinale mai mici, sesile, oval-lanceolate, iar florile albastre (înfloresc în iulie-septembrie). Frunzele se consumă în salate, iar rădăcina sub formă de cafea (rădăcina spălată, tăiată în fragmentemici și uscată se prăjește ca și cafeaua și se râșnește).

In scop terapeutic se folosesc: părțile aeriene (recoltate la începutul înfloririi, iulie-august, până la lignificarea tulpinilor)  și rădăcina (care se recoltează în septembrie-octombrie).

Compoziție chimică: rădăcinile conțin rezine, substanțe amare triterpenice, taninuri, uleiuri volatile, proteine brute, grăsimi brute, substanțe minerale (potasiu, sodiu, fosfor, calciu, clor, sulf, siliciu); părțile aeriene conțin cicorina, acid cichoric (acid dicafeil-tartric, înrudit cu cinarina din frunzele de anghinare, ceea ce o face utilă în bolile hepatice), inulină, colină, protein brute, grăsimi brute, substanțe minerale (potasiu, sodiu, fosfor, calciu, clor,sulf, siliciu) etc.

Acțiune farmacologică: remineralizantă, antianemică, stomachică, coleretică, antiaritmică, hipoglicemiantă, febrifugă, hipotensivă, sedativă,vermifugă; datorită principiilor amare, inulinei și colinei are acțiune eupeptică,colagogă (stimulează evacuarea vezicii biliare și totodată o fluidifică și ajută funcția ficatului); împiedică formarea pietrelor la fiere; reglează funcția glicogenetică a ficatului; stimulează funcția pancreasului și normalizează glicemia, fiind eficientă în caz de diabet zaharat; datorită uleiurilor volatile și rezinelor, are acțiune diuretică, depurativă (favorizează eliminarea toxinelor din organism, curăță sângele); laxativă (grăbește evacuarea colonului și îmbunătățește digestia; stimulează funcția cerebrală, crește atenția, favorizează concentrarea, îmbunătățește memoria, fiind importantă pentru susținerea activității intelectuale intense.

Ciocarea  se folosește sub diferite forme: infuzie de cicoare, decoct din rădăcină (este mai activ decât cel din plantă); suc de cicoarefrunzele proaspete pot fi utilizate în salate de crudități, având acțiune benefică asupra ficatului și detoxifiantă generală.

Recomandări: afecțiuni hepatobiliare, febră, dureri reumatice, ca depurative, colici (hepatice, abdominale, renale), răni provocate de tăieturi, constipație, dureri de cap, dureri stomacale, anorexie, atonie gastrică și digestive, furunculoză, diabet, infecții urinare, paludism, hidropizie, litiaze renale și vezicale, acnee, dermatoză, gută, reumatism cronic degenerative, stimularea funcției hepatice (dischinezie biliară, colici biliare, hepatită cronică și acută, insuficiență biliară, icter, congestii hepatice și splenice), colici renale. Extern: răni, tăieturi.

Tratat de fitomedicină - Dr. Mihai Alin Scarlat, Psih. Monica Tohăneanu, Ed. 2019

Chimen
CHIMEN – Carum carvi, este o plantă erbacee, bienală, care crește atât spontan (în flora spontană, la margini de pădure, prin fânețe din zona de deal ...
Cimbrișor
CIMBRIȘOR (CIMBRIȘOR DE CAMP) - Thymus serphyllum este un subarbust cu ramuri culcate la pământ, crește în fânețe, pe soluri aride, pietroase, nisi...
Carpatica Plant Extract
Suntem Carpatica Plant Extract, o companie tânără pe piața suplimentelor alimentare, înființată în 2014.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!