CHIMEN – Carum carvi, este o plantă erbacee, bienală, care crește atât spontan (în flora spontană, la margini de pădure, prin fânețe din zona de deal până la cea sub-alpină), cât și cultivată (în Câmpia de Vest, Podișul Transilvaniei, țara Hațegului); are rădăcină pivotantă, cărnoasă, brun-deschisă, adâncă până la 40 cm, tulpina erectă, fistuloasă, muchiată, ramificată chiar de la bază, cu înălțimea de până la 100 cm, frunzele de 2-3 ori penat sectate, de circa 20-30 cm și flori albe sau roz, dispuse în umbele compuse, cu perioadă de înflorire aprilie-iunie. Fructul este o diachenă oval-alungită, cenușie brumată, cu coaste evidente, gust amărui-înțepător, miros puternic aromat.
În scop terapeutic se folosesc fructele care se culeg înainte de maturitate, dimineața sau seara și numai pe timp noros, pentru a nu se scutura. Se depozitează în încăperi curate, uscate, în strat de 10 cm, se lopătează până se usucă.
Compoziție chimică: uleiuri volatile (carvona, limonena, dehidrocarvona, dihidrocarveol), mucilagii, substanțe albuminoide, glucide, rezine, tanoizi, minerale.
Acțiune farmacologică: uleiurile volatile din fructele de chimen au acțiune spasmolitică, antiinflamatorie la nivelul tubului digestiv, carminativă și de stimulare a secrețiilor gastrice; calmantă a colicilor intestinale; stimulează atât mușchiul, cât și mucoasa gastrică, influențează peristaltismul intestinal; influențează tonusul musculaturii netede (stimulând resorbția gazelor la nivelul vaselor sanguine determină încetarea fenomenelor spastice); fluidifică secrețiile bronșice și ajută la eliminarea excesului de la nivelul arborelui bronșic; reduce reacțiile alergice în caz de astm bronșic (antihistaminic); stimulează secreția lactată; are acțiune tonică asupra sistemului nervos; antitumorală (împiedică dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul organelor digestive); îmbunătățește circulația cerebrală și starea psihică; reglează tensiunea arterială; antimicotică, vermifugă, insecticidă.
Fructele de chimen se folosesc sub formă de infuzie, pulbere, tinctură.
Recomandări: aerofagie, anorexie (stimulează pofta de mâncare), carminativ, cancer digestiv, cancer de colon (inhibă dezvoltarea tumorilor și previne apariția lui), cancer de piele, îmbunătățește digestia, combate crampele intestinale, ajută la refacerea florei saprofite, flatulență, colici gastrointestinale, enterocolite, bronșite, astm bronșic; crește imunitatea în caz de răceli; dispepsie, gastrită, halenă fetidă, afecțiuni cronice ale aparatului renal (mărirea diurezei), parazitoze intestinale.
Tratat de fitomedicină – Dr. Mihai Alin Scarlat, Psih. Monica Tohăneanu, Ed. 2019