MĂSLIN – Olea europaea este un arbore sau arbust cultivat în regiunea mediteraneană din Europa și Asia de Vest, în America Centrală și de Sud, în Africa de Sud  și Australia. Are o tulpină înaltă de 10-20m, frunze lanceolate, până la alungit-ovate, opuse, întregi, pe fața inferioară argintiu-păroase, flori albe, grupate în panicule axilare (înflorire în mai), iar fructul este o drupă verde la început, apoi roșie și neagră  la maturitate.

În scop terapeutic se folosesc: fructele recoltate în noiembrie și decembrie, iar, apoi sunt presate la rece pentru obținerea uleiului extravirgin prin presare la rece, frunzele (recoltate în martie-aprilie, înainte să apară mugurii florali, iar apoi su nt uscate și măcinate pentru utilizarea în infuzii, extracte și tincture,  scoarța măslinului.

Compoziția chimică: măslinele conțin vitamine (A, B1, B2, C, E, F), săruri minerale (potasiu, calciu, fier, fosfor, cupru, mangan, magneziu, sulf), protide, acizi grași nesaturați sau monosaturați, materii azotate, fibre, celuloză etc.; fructele și frunzele de măslin conțin secoiridoizi, mai ales oleuropeină, compus activ ce scade tensiunea arterială și pot fi folosite în tratarea diverselor afecțiuni, dar cea mai mare importanță o are uleiul extras din măsline prin presare la rece; uleiul de măsline conține vitamine A, E, acizi garși monosaturați, polinesaturați; acizii grași nesaturați din uleiul de măsline sunt similari cu cei din laptele matern. Constituentul principal al fructelor este trioleina.

Acțiune farmacologică: frunzele și scoarța măslinului au proprietăți febrifuge (paludism); uleiul de măsline asigură o bună digestie și drenajul biliar; este purgativ, emolient, antidot al otrăvurilor (uleiul), colagog, stimulează funcțiile hepatice, decongestionant hepatic, hipocolesterolemiant (scade colesterolul), vulnerar (vindecă leziuni și diferite răni), vermifug, antianemic, antiinfectios, antiinflamator, cicatrizant; crește rezistența vaselor sanguine și a pereților arteriali, îmbunătățește circulația cerebrală, reglează valorile tensionale; stimulează imunitatea, antirahitic, antioxidant prin conținutul în vitaminele A, C, E; uleiul de măsline, prin conținutul în vitaminaE și provitamina A, protejează pielea de razele dăunătoare ale soarelui și de arsuri, contribuie la dezvoltarea oaselor în special la copii și adolescenți; prin elementele antioxidante protejează organismul împotriva cancerului.

Măslinul se utilizează sub formă de: infuzie din frunze, extract gemoterapic (obținut din mlădițe proaspete de măslin), tinctură din frunze de măslin, ulei extravirgin din măsline.

Recomandări: afecțiuni hepatobiliare (dischinezii biliare, hepatite) și afecțiuni digestive, gastrite, anemii, colici, colesterol ridicat, constipație, diabet zaharat, dischinezie biliară, gută, hipertensiune, litiază renală sau biliară, nevrite, hemoroizi, parazitoze intestinale, cure de detoxifiere, intoxicații accidentale cu diverse substanțe, constipație, calculi biliari, colici hepatice, constipație spasmodică (laxativ), hipertensiune arterial (scăderea tensiunii arteriale prin dilatarea și creșterea elasticității vaselor arteriale), hipercolesterolemie (scăderea nivelului colesterolului, trigliceridelor și glicemiei), drenor și stimulator hepato-pancreatic, diabet zaharat de tip II, arterioscleroză; hipotensiv, antidiabetic, diuretic, lipsa poftei de mâncare, rheumatism,  infecții genital, boli infecțioase și paraziți intestinali. Extern: abcese și furuncule, acne, algii reumatismale, nevrite, entorse, alopecie, arsuri, crăpături ale pielii, eczema, entorse, furuncule, panarițiu, iritații apărute în urma bărbieritului, ameliorarea arsurilor solare, prevenirea îmbătrânirii tenului și hidratarea tenului uscat, keratoze, paradontoză, pecingini.

Tratat de fitomedicină – Dr. Mihai Alin Scarlat, Psih. Monica Tohăneanu, Ed. 2019

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.