NUC – Juglans regia, este un arbore foios, cultivat în livezi, vii, curți, grădini; creşte sporadic prin păduri de amestec din regiunea dealurilor până la 800m altitudine. Are o rădăcină pivotantă, cu ramificații laterale până la 14m; tulpina dreaptă, poate ajunge la 30m înălțime; scoarța este netedă, argintie, la maturitate cu ritidom cenuşiu-închis și crăpături mari; coroana este globuloasă cu ramificații puternice, muguri cenuşii, grupați câte doi uneori și frunze impari-penat-compuse, cu 5-9-11 foliole obovate, mari de 6-12cm lungime; fructele sunt drupe globuloase, mari, cu înveliş cărnos, verde, care crapă la maturitatea fructului și pică; nuca are în interior o sămânță mare, comestibilă.
În scop terapeutic se folosesc: mugurii şi lăstarii tineri recoltați primăvara; frunzele, care se recoltează în mai-iunie; coaja verde de nuci, recoltată în august- septembrie, la recoltarea fructelor, alegându-se fragmentele tari și verzi, celelalte se aruncă; totul se usucă în poduri acoperite cu tablă, aerisite, în strat subțire; fructele și semințele.
Compaziție chimică: miezul de nucă conține protide, grăsimi, hidrați de carbon, săruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier), vitaminele A, B, B2, PP, C şi E; frunzele conțin acid galic, cantităti mici de ulei volatil; cojile verzi de nucă conțin tanin, ulei eteric, vitamine, clorofilă, amidon, pectine, acizi organici, substanțe minerale (aluminiu, bariu, calciu, clor, cobalt, fier, potasiu, magneziu, mangan, sodiu, nichel, fosfor, sulf, zinc).
Acțiune farmacologică: antiinfecțioasă, antiinflamatoare, antiseptică, stimulează secreția sucurilor pancreatice, hipoglicemiantă (ajută metabolismul zaharurilor și grăsimilor), depurativă, (favorizează eliminarea toxinelor din organism), hipotiroidiană, astringentă, antidiareică, antiarteriosclerotică, hipocolesterolemiantă, hipotensivă, hemostatică; tonifică sfincterele și întăreşte musculatura uterului, vezicii urinare şi rectului; combate nervozitatea și încordarea nervoasă cauzată de stress și situații suprasolicitante din punct de vedere nervos.
Părțile utilizate în scop terapeutic se folosesc sub formă de: infuzie din frunze, tinctură din frunze, decoct (din frunze şi coji), tinctură din coji verzi, ilei de nuci, alifie din frunze, pulbere din frunze de nuc.
Recomandări: arterioscleroză, curăță vasele de sânge și redă elasticitatea acestora, reduce nivelul colesterolului din sânge; tromboză, chisturi și tumori, mastopatii fibromatoase, depuneri de săruri; ulcer stomacal, diabet, colită, boli ale tractului digestive, tiroidoză, hipertensiune; diabet (hipoglicemiant), curăță stomacul, ficatul și sângele, hipotonie stomacală și colită de putrefacție; subțiază sângele îngroșat; diabet, transpirație excesivă; diaree, enterită, enterocolite, dizenterie, alergii, dezinfectant urinar și antiseptic gastrointestinal, inapetență, icter, infecții și edeme renale, incontinență urinară, encorezis, deficite imunitare, reumatism, gută, periartrită scapuloumerală, hiperhidroză; hipotiroidie, detoxifierea organismului; litiază renală, hemoragii banale, stări catarale ale tubului digestive, diaree rebelă, oxiuri, limbrici; sindrom de malabsorbție în insuficiență pancreatică (stimulează secreția sucurilor pancreatice), pancreatită cronică, dizenterie, blefaro-conjunctivită acută și cronică, diabet, dermatoze pustuloase, dermatite seboreice, acne rozacee sau pustuloase, ulcer varicos; tuse (favorizează eliminarea secrețiilor bronșice și scade excitabilitatea terminațiilor nervoase care declanșează refelxul tusei), diaree, infecții intestinale acute și cornice, parazitoze intestinale.
Tratat de fitomedicină – Dr. Mihai Alin Scarlat, Psih. Monica Tohăneanu, Ed. 2019