PĂDUCELCrataegus monogyna. Este un arbust spinos, care crește în zona de deal și de munte, formând tufărișuri pe versanții înfloriți. Tulpina este neregulată, mult ramificată, cu înălțimea de 8-10m. Frunzele sunt rombic ovate, cu 3-7 perechi de lobi serați pe margine. Florile sunt albe, sub formă de buchețele (înflorește în aprilie- iunie). Fructele sunt poame drupacee, ovoide sau sferice, roșii cărnoase, cu gust dulceag.

În scop terapeutic se folosesc florile și frunzele, care se recoltează la începutul înfloririi și fructele, care se recoltează când devin roșii, din septembrie până în noiembrie.

Compoziție chimică: florile conțin flavonozide (rutozidă, hiperozidă, vitexină, saponaretină), proantocianidoli, taninuri catehice (epicatechol și catechol), acizi triterpenici (acid ursolic, oleanolic), amine, cumarine (esculetozida), acizi fenolici (cafeic, clorogenic), acid tartric, oxalic, citric. Fructele conțin și vitamina C, antocianozide, carotenoide, sorbitol, glucoza, zaharoza.

Acțiune farmacologică: antispastică și sedativă centrală, de creștere a capacității de oxigenare a creierului, cardiotonică minoră, crește fluxul de sânge la nivelul mușchiului cardiac, dilată arterele coronariene, combate tulburările de ritm cardiac, combate arterioscleroza vasculară.

Păducelul se folosește sub formă de: infuzie din flori, decoct din fructe, tinctură din flori, fructe și frunze, macerat din fructe, pulbere din vârfurile înflorite.

Recomandări: surmenaj psihic, iritabilitate, irascibilitate, tulburări neurovegetative, nevroză, emotivitate excesivă, stări de excitabilitate cu aritmie crescută, anxietate, nervozitate, stres, afecțiuni cardiace cu substrat nervos, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, insomnie, nevroză cardiacă, tahicardie, arterioscleroză, prevenirea infarctului, tulburări de menopauză.

Tratat de fitomedicină– Dr. Mihai Alin Scarlat, Psih. Monica Tohaneanu, Ed. 2019

Farmacognozie-Fitochimie- Fitoterapie vol. II- Prof. dr. Farm. Viorica Istudor, Ed. 2001

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.