august 18, 2020 0 Comentarii

🔸 mai este denumit și Chimen de câmp, chimeon, chimin sălbatic.
🔸 este o specie originară din Europa. Este răspândită în toată Europa, în Iran și Tibet. Se cultivă în scop alimentar și medicinal. În țara noastră este foarte comună. Crește atât spontan cât și cultivată, din zona colinară până în cea subalpină, la margini de pădure, prin fânețe, din zona de deal până în cea sub-alpină. La noi în țară se cultivă în Câmpia de Vest, Podișul Transilvaniei, Țara Hațegului.
🔸 în scop terapeutic se folosesc fructele care se culeg înainte de maturitate, dimineața sau seara și numai pe timp noros, pentru a nu se scutura.

 

🔸 principiul activ cel mai important din chimen este uleiul volatil. Produsul vegetal mai conține 10-18% uleiuri grase, 20% polizaharide, cumarine, 20% substanțe proteice, tanin, flavonoide, rezine, unele poliine.
🔸 cunoscut încă din Antichitate, chimenul este și astăzi cel mai bun carminativ de origine vegetală.
🔸 împiedică formarea gazelor în intestin și contracarează dezvoltarea micro-organismelor nocive și a paraziților intestinali.
🔸 are și acțiune eupeptică, fluidifiantă a secrețiilor bronșice.
🔸 chimenul stimulează de asemenea secreția de lapte.
🔸 uleiul volatil de chimen Carvi aetheroleum are acțiune antifungică și este mai activ împotriva unor specii de Aspergillus și Candida decât nistatina.
🔸uleiul volatil mai are și o acțiune de stimulare a circulației locale, fiind inclus în unele preparate pentru uz extern.

 Chimenul este una dintre plantele de bază din compoziția produsului fitofarmaceutic AS-TIROIDFORT. Alături de Busuioc, Mentă, Nuc, Lavandă, Valeriană, Anason și Ovăz, proprietățile sale terapeutice sunt potențate la cel mai înalt nivel.

În Centrul de Cercetare și Microproducție Carpatica Plant Extract punem întotdeauna pe primul plan echilibrul și sănătatea pe care natura le poate furniza.

Ne puteți vizita oricând pe site-ul nostru: https://carpatica-plant.ro/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.